Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Модель адміністративно-територіального устрою Дніпропетровської та Запорізької областей

Бер / 19
27
image

Наші партнери з ГО «Незалежний центр правових досліджень та ініціатив» дослідили це питання. Результати ґрунтуються на науковому аналізі, думках учасників 5 громадських обговорень і стратегічних сесій у Запорізькій області та 6 у Дніпропетровській області, експертного опитування, 2 круглих столів.

        

«Коли ми спілкувалися з головами районних рад Запорізької та Дніпропетровської областей, вони казали про те, що немає фінансових ресурсів для утримання районних рад. При цьому і немає жодних правових підстав для їх ліквідації, тому що на сьогодні це не передбачено законодавством. Проведені дослідження показали, що більшість голів районних адміністрацій, районних рад, ОТГ, підтримують проведення адміністративно-територіальної реформи», – зазначила голова правління Незалежного центру правових досліджень та ініціатив Маргарита Трипольська.

Експерти розглянули 7 варіантів моделей реформування адміністративно-територіального устрою на районному рівні Запорізької області та 5 варіантів – Дніпропетровської області. 

Проаналізувавши демографічну ситуацію та транспортну доступність, запропонували найбільш оптимальні варіанти:

– утворення 5 укрупнених районів у Запорізькій області (замість 20 існуючих),

– утворення  7 укрупнених районів у Дніпропетровській області (замість 22).

«Внаслідок змін у бюджетному законодавстві ОТГ вже отримали більше коштів на місцевий розвиток, інфраструктурні проекти. Наступним кроком має стати проведення адміністративно-територіальної реформи та прийняття відповідних нормативно-правових актів», – зазначила голова Дніпровського центру соціальних досліджень, регіональний координатор UPLAN Анна Колохіна.

Версія для друку

коментарі