Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Як громадськість оцінює роботу правоохоронців на Харківщині?

Жов / 19
10
досліждення проблеми

Про це на Щомісячному форумі громадської безпеки, що проходить за сприянням Консультативної місії Європейського Союзу, розказав експерт UPLAN, кандидат соціологічних наук Олексій Сердюк.

Він презентував результати дослідження громадської думки мешканців Харкова та Харківської області щодо публічної безпеки та довіри до правоохоронних органів.

Харків’яни назвали чотири основні проблеми громадського порядку та роботи правоохоронних органів у регіоні:

  1. Вживання наркотиків, зокрема йдеться про проблему так званих «закладок».
  2. Майнові злочини: крадіжки, розбої, шахрайство тощо.
  3. Вживання алкоголю, зокрема й проблема «наливайок», що виявилася найбільш актуальною для мешканців міста.
  4. Порушення громадського порядку: хуліганство, вандалізм, бійки тощо.

Корупція, злочинність серед неповнолітніх, а також проблеми безпеки дорожнього руху хвилюють опитаних у 3-4 рази менше. Гральні автомати та проституцію як проблему вказали менше 1% опитаних.

За результатами дослідження, громадськість здебільшого очікує від правоохоронних органів «якісного виконання своїх обов’язків» та «боротьби зі злочинністю». Зокрема це стосується протидії злочинності, розслідування та розкриття справ і притягнення до відповідальності винних.

Менш вираженими є очікування загального характеру: «справедливість та порядок», «захист, охорона, допомога», «швидке реагування на виклики громадян», «співпраця та взаємодія з населенням», «покращення діяльності» та «некорумпованість та чесність правоохоронців».

Окремо громадяни виокремили бажання налагодження роботи пішого патрулювання.

Крім емпіричних даних, дослідження також містить практичні рекомендації, які спрямовані на реалізацію конкретних завдань у роботі поліції та інших правоохоронних органів.

Дослідження провів Харківський національний університет внутрішніх справ — наукова-дослідницька лабораторія з проблем протидії злочинності — спільно з Соціологічною асоціацією України та Головним управлінням Національної поліції в Харківській області за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в межах Стратегічних напрямів забезпечення публічної безпеки та порядку на території Харківської області на 2018-2019 роки та Регіональної програми забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області на 2018-2019 роки.    

Текст звіту та презентацію дослідження завантажуйте тут.

Версія для друку

коментарі