Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Як протистояти маніпулюванню свідомістю перед виборами?

Бер / 19
21
image

Одним з популярних засобів манупіляції є дані соціологічних досліджень. Дуже часто люди, які не визначилися з вибором, схильні приєднатися до думки більшості. Тому вони орієнтуються на ті результати досліджень, що вказують, хто з кандидатів отримає більшість.

«Раджу всім виборцям звертати увагу на те, хто саме проводив соціологічне дослідження, хто його замовив. Не слід довіряти дослідженням, виконаним організаціями, що виникли безпосередньо під час виборчої кампанії, або псевдосоціологічними службами», – зазначила голова Дніпровського центру соціальних досліджень, регіональний координатор Мережі UPLAN Анна Колохіна в прес-центрі Відкритий.

Ще одна порада – ознайомитися з виборчими програмами кандидатів. 

Для того, щоб вибір був усвідомленим, ґрунтувався на раціональних критеріях, виборцю варто визначитися, яким він бачить майбутнє своєї країни принаймні на наступні 5 років, якщо говорити про президентські вибори. А також ознайомитися зі ст. 106 Конституції України, яка визначає повноваження Президента України.

«До сфери діяльності президента входять питання безпеки країни, зовнішня політика. Тож коли кандидат обіцяє вирішити проблеми в інших сферах, має місце ще один вид маніпуляції – популізм», – додала Анна.

Версія для друку

коментарі