Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Вибори-2019: як зробити вибір свідомим?

Бер / 19
27
image

Як представники громадянського суспільства можуть допомогти обрати «правильного» президента? Це питання обговорювали у Харкові в рамках Зустрічі громадських активістів з представниками Виборча Рада UA.

  • Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ, зазначив, що питання ролі експертів з громадського сектору на виборах – навіть складніше, ніж питання реформування держави загалом, і запропонував усім учасникам заходу його обговорити.   
  • Ольга Мірошник, голова Фонду Місцевої Демократії та регіональний координатор Мережі UPLAN, висловила думку, що зміни мають починатися ще з процедури реєстрації кандидатів. За її словами, зробити усвідомлений вибір з 44 кандидатів неможливо. Важливо на законному рівні ввести кількісні і якісні обмеження для охочих балотуватися, ввести обмеження на політичну рекламу, зорієнтувати кандидатів на дебати. Це, на думку експерта, і є завданням третього сектору.
  • Юрій Георгієвський, керівник ГО ЕкспертиЗА Реформ, організації-партнера UPLAN, зазначив, що внаслідок критичного рівня недовіри суспільства до політиків, ми ніколи не будемо задоволені власним вибором. Так, програми кандидатів налаштовані на те, щоб справити враження і викликати довіру, якої немає. Саме тому є гостра потреба в об’єднані громадянського суспільства задля зміни правил гри.
  • На думку Юрія Чумака, громадського омбудсмена Громадянської мережі ОПОРА Харків, експерта UPLAN, завдання третього сектору полягає в тому, щоб змусити кандидатів діяти чесно і відповідно до закону.

      

Версія для друку

коментарі