Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Активісти та адвокати Одещини вчилися готувати конституційну скаргу

Чер / 19
11
image

Законодавство України дозволяє громадянам захищати свої права, зокрема подаючи до Конституційного Суду (КСУ) конституційну скаргу. Як правильно це зробити — дізналися учасники тренінгу, який відбувся в Одесі 10 червня.

Юлія Кириченко, членкиня правління Центру політико-правових реформ, зробила для учасників короткий екскурс в історію появи конституційної скарги як інструменту захисту особи від суду. Також вона розповіла про мету запровадження цього інструменту й основні вимоги до змісту та складання конституційної скарги.

Богдан Бондаренко, експерт Центру політико-правових реформ, зробив акцент на практичних аспектах підготовки конституційної скарги. Він вказав на законодавчі вимоги до такого типу скарги, строки її подання, порядок забезпечення та особливості розгляду в КСУ.

Аналіз помилок, типових для субєктів подання конституційної скарги, а також деякі суперечливі позиції Закону України «Про Конституційний Суд» викликали жваву дискусію та обговорення. Із запитаннями, роз’ясненнями та коментарями долучилися регіональні експерти Мережі UPLAN Дмитро Терлецький, Андрій Крупник, Сергій Саханенко, Ельвіра Зайтулаєва.

   

Для відпрацювання навичок складання конституційної скарги громадські активісти, юристи та адвокати в групах готували скаргу за умовами конкретного кейсу.

Наостанок учасники тренінгу продемонстрували політико-правову ерудицію під час брейн-рингу, спеціальним суддею якого став суддя Верховного Суду України Альберт Єзеров.

На думку тренерів-експертів з конституційного права, важливо запроваджувати практику конституційної скарги та усвідомлювати її особливе значення — не лише для підвищення рівня захищеності прав і свобод, а й для сприяння подальшому становленню демократичної державності в Україні.

Версія для друку

коментарі