Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Навіщо потрібен закон про місцеві референдуми?

Лют / 21
24
image

Закон, який би встановлював процедуру проведення місцевих референдумів, для сучасної України навіть актуальніший за закон про всеукраїнський референдум.

Про це експерти говорили під час обговорення, яке відбулося 22 лютого за ініціативи Мережі UPLAN та Харківського прес-клубу.

Звісно, експерти позитивно оцінили ухвалення Закону «Про всеукраїнський референдум», який відповідає демократичним стандартам. Але водночас зауважили, що наразі в громадах існує велика кількість питань, які потребують вирішення саме шляхом проведення місцевих референдумів.

Це зокрема гострі суперечливі питання, щодо яких не можуть знайти єдиного рішення або громада й влада, або сама громада.

«Чому саме референдум? Це спосіб в межах права дізнатися, чи громада підтримує певне рішення. Ось чому важливо мати саме такий правовий механізм вирішення актуальних питань», — зауважила членкиня правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

Експерт Мережі UPLAN Марк Воронов навів приклад, що в США відсутній інститут федерального референдуму в принципі, однак у громадах найпоширеніший спосіб розв’язання локальних питань – саме проведення місцевих референдумів.

«Тому питання ухвалення закону про місцевий референдум, на мою думку, є пріоритетним серед усіх потенційних законів у сфері місцевого самоврядування», — зазначив експерт.

Окрім цього, наявність закону про місцеві референдуми мінімізує ризики, пов’язані з його відсутністю.

Експертка Мережі UPLAN Юлія Градова переконана: «Референдум як універсальний механізм легітимізації рішень завжди буде привабливим для здійснення політичних переворотів, для встановлення незаконної влади. Проте передбачення чіткого механізму ініціювання і проведення місцевих референдумів дозволить боротися саме з незаконними рішеннями».

Також експерти обговорили особливості врегулювання ситуацій, коли питання, винесені на місцевий референдум, суперечать Конституції та законам України.

Якого висновку дійшли експерти – дивіться обговорення у записі.

Версія для друку

коментарі