Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Попередні підсумки роботи Парламентської експертної робочої групи з питань конституціоналізму

Чер / 21
03
image

Протягом січня – травня 2021 р. працювала Парламентська експертна робоча група з питань конституційного реформування.

За цей час робоча група:

  • провела 9 закритих, а також 2 публічних (розширених) онлайн-засідання;
  • проаналізувала дискусійні положення законопроєктів про внесення змін до статей 85 та 106 Конституції України (щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад Директора НАБУ і Директора ДБР; реєстр. № 5133), про конституційну процедуру (реєстр. № 4533 і 4533-1), про місцевий референдум  (реєстр. № 5512), а також про політичні партії;
  • підготувала та опублікувала для громадського обговорення проєкт Зеленої книги конституційної реформи – результат ідентифікації проблем конституційного регулювання в Україні.

Нагадаємо, що 28 грудня 2020 року Центр політико-правових реформ опублікував Звернення експертної громадськості до народних депутатів України щодо створення парламентської експертної робочої групи з питань конституційного реформування, задля напрацювання пропозицій щодо проведення комплексної конституційної реформи в Україні, зокрема, посилення засад парламентаризму, вдосконалення регулювання у сфері виконавчої влади, реформування конституційної юрисдикції.

На запрошення ЦППР відгукнулося 16 народних депутатів України, які взяли активну участь у засіданнях робочої групи, в т.ч. в ролі доповідачів та співдоповідачів. Разом з експертами з конституційного права, народні депутати та їх помічники обговорювали проблеми конституційного регулювання питань парламентаризму, глави держави, виконавчої влади, правосуддя, конституційного контролю та формування доброчесного і професійного складу суддів Конституційного Суду України, розглядали досвід України та зарубіжних країн у регулюванні таких питань, спільно шукали шляхи вирішення проблем і недоліків конституційного дизайну в Україні. 

Оскільки конституційний процес є постійним, безперервним явищем у будь-якій державі, учасники парламентської експертної групи запланували продовжити періодично зустрічатися у форматі онлайн та офлайн засідань задля обговорення питань вдосконалення змісту Зеленої книги, напрацювання на її основі Білої книги конституційної реформи та обговорення поточних конституційних та законодавчих ініціатив у Парламенті, популяризації інклюзивного парламентського процесу проведення конституційної реформи. 

Засідання парламентської групи залишаються відкритими для всіх бажаючих народних депутатів України, їх помічників та експертів.

Революція Гідності мала завершитися комплексною конституційною реформою з метою збалансування гілок влади,  проте ми ще не впоралися з цим завданням.  За нас це завдання ніхто не зробить, тож Українському народу та Парламенту варто свідомо та відповідально підійти до конституційної реформи та зробити її.

Версія для друку

коментарі