Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

У Харкові експерти й представники влади обговорили питання відкритості та прозорості роботи місцевих рад

Жов / 21
08
image

7 жовтня у Харківському прес-клубі відбувся пресзахід «Відкрита влада», в межах якого представники громадськості та влади обговорили важливість та способи забезпечення відкритого та прозорого функціонування місцевих рад.

В ході дискусії учасники обговорили, зокрема, як критерій прозорості влади впливає на підтримку влади з боку громадян. Адже, як зауважив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, саме прозорість формує довіру громадян до місцевої влади, водночас відсутність або нестача довіри негативно впливають на ефективності функціонування місцевого самоврядування загалом:

«Важливо, щоб громадяни розуміли що робить влада, з якими проблемами бореться, які методи при цьому обирає. Коли громадяни мають можливість все це побачити, почути, зрозуміти, тоді не тільки приймаються компетентні рішення з боку влади, але й для громадян це не стає сюрпризом і вони підтримують владу та її рішення».

Такий підхід допоможе уникати конфліктних ситуацій, що викликані нерозумінням громадян тих рішень, які приймає місцева влада, підтримала думку пана Ігоря координаторка Мережі UPLAN у Харківському регіоні Ольга Мірошник. Для консультацій влади з громадськістю пані Ольга запросила представників влади до співпраці з експертами Мережі UPLAN.

«Формування Мережі має на меті об’єднати аналітичні центри, експертів, дослідників та науковців з максимальної кількості регіонів України, щоб вплив на політики та урядові процеси мали не лише окремі особи, а й потужні організації, які працюють спеціально для вироблення ефективних рішень», — зауважила координаторка Мережі UPLAN Ксенія Дітчук.

Для посилення спроможності й досягнення спільних цілей в ході обговорення Мережа UPLAN та ГО «СМАРТ МЕДІА» підписали Меморандум про співпрацю. Голова ГО «СМАРТ МЕДІА» Олександра Щукіна наголосила на готовності співпрацювати у напрямку розвитку прозорості та підзвітності місцевих рад, зокрема з місцевою владою:

«Можливо, ми зможемо попрацювати над зміною регламенту Харківської міської ради, покращити доступ до пленарних засідань, також виробити ефективний механізм петицій та публічних слухань для громадськості».

Натомість перший заступник Харківського міського голови Олександр Новак зауважив, що наразі Харківська міська рада працює над тим, щоб стати найбільш прозорою та відкритою серед усіх міських рад в Україні, й висловив сподівання що співпраця з експертами Мережі UPLAN збільшить залученість членів громади Харкова до діяльності Міськради.

Версія для друку

коментарі