Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

В Одесі обговорили співпрацю громадянського суспільства та влади

Тра / 21
24
image

Щорічний Фестиваль науки, який традиційно проводить кафедра публічного управління та регіоналістики Одеського регіонального інституту державного управління, цьогоріч відкрився засіданням круглого столу.

Співорганізаторами заходу разом із кафедрою стали громадська організація «Одеський інститут соціальних технологій» та Громадська мережа публічного права та адміністрації UPLAN.

До онлайн-обговорення на тему «Громадянське суспільство та влада — два крила стійкої, незалежної України» долучилися науковці, викладачі вищих навчальних закладів, громадські діячі, службовці органів виконавчої влади та посадові особи місцевого самоврядування.

Людмила Приходченко, завідувачка кафедри публічного управління та регіоналістики, наголосила: «Саме наука здатна консолідувати суспільство та запропонувати реальні кроки з розв’язання його проблем».

Пані Людмила також зазначила, що Фестиваль науки поступово згуртовує навколо себе не лише науковців, а й представників органів публічної влади та інститутів громадянського суспільства, серед яких багато молоді.

Своїми думками про те, як мають співпрацювати громадськість та виконавча влада, поділився голова правління ЦППР Ігор Коліушко.

На його думку, час відходити від стереотипів, закладених радянською системою. Органи виконавчої влади не повинні просто виконувати вказівки вищих інституцій. Світовий досвід доводить, що саме Кабінет Міністрів як колегіальний орган має формувати державну політику розвитку держави.

За словами Ігоря Коліушка, цей підхід поступово, хоча й не так швидко та якісно, як би всім хотілося, впроваджується й у нас: «При цьому відкриваються нові можливості для громадських організацій, які наразі мають можливість долучатися до формування політики через директорати, організовані при міністерствах».

Заступниця директора Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату КМУ, завідувачка відділом сприяння розвитку громадянського суспільства та комунікацій з громадськістю Наталія Окша підтримує необхідність співучасті громадськості в роботі Уряду.

Зокрема, пані Наталія наголосила на реальних формах взаємодії влади й громадян, наприклад, у межах ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», е-урядування, розробки Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки.

Андрій Крупник, директор ГО «Одеський інститут соціальних технологій», доцент кафедри публічного управління та регіоналістики ОРІДУ, регіональний координатор Мережі UPLAN, запропонував учасникам заходу під час обговорення звернути увагу на такі важливі питання: якими є виклики в умовах реформ для публічної влади та як їй відповісти на ці виклики; що може сьогодні громадянське суспільство як драйвер стійкості та сталості розвитку України; а також як налагодити механізми владно-громадської взаємодії.

Сергій Саханенко, доктор наук з державного управління, експерт Мережі UPLAN, оглянув наукові праці останніх років з обговорюваної проблематики, підкресливши, що кількість таких робіт невпинно зростає.

На думку експерта, діяльність громадських структур, механізми їх впливу на органи влади стають пріоритетними в наукових дослідженнях. Зокрема, пан Сергій детально проаналізував три варіанти взаємодії органів публічної влади та громадських організацій: співробітництво, його відсутність та конфронтацію.

Громаду та громадськість вважає базовим рівнем конструкції державної влади аспірантка кафедри публічного управління та регіоналістики ОРІДУ, експертка Мережі UPLAN Алла Орлова: «Свідомі, відповідальні та небайдужі громадяни — це основа громадянського суспільства».

Максим Лациба, керівник програм з розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень, навів приклади успішних практик взаємодії органів влади та третього сектору. Зокрема йдеться про випадки, коли громадські експерти ставали ініціаторами та співпровайдерами важливих новацій на загальнодержавному та місцевому рівнях.

Про підвищення дієвості інструментів взаємодії органів державної влади з громадськістю на рівні обласних державних адміністрацій говорила Світлана Липовська, керівниця патронатної служби Одеської ОДА, кандидатка наук з державного управління.

Особливу увагу експертка звернула на механізми розробки й реалізації регіональних програм сприяння розвитку громадянського суспільства та роботи щодо налагодження комунікації між владою й громадськістю через громадські ради, що створюються при ОДА.

Ольга Мірошник, регіональна координаторка Мережі UPLAN в Харківському регіоні, поділилася практикою роботи у громадській раді в Харківському регіоні та наголосила на важливості залучення експертів, науковців до роботи громадських організацій.

Петро Надолішній, у минулому — багаторічний завідувач кафедри державного управління та місцевого самоврядування ОРІДУ, професор, доктор наук з державного управління, назвав питання співпраці державної влади та громадянського суспільства доленосним щодо нашої державності та виклав власні думки з приводу напрямків удосконалення взаємодії влади й громадськості.

Детальніше дивіться у записі обговорення.

Версія для друку

коментарі