Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Запобігання корупції – це зміна правил: громадські активісти у Львові дізналися про особливості антикорупційної діяльності

Лис / 18
27
image

22 листопада експерти Центру політико-правових реформ провели тренінг «Корупційні ризики навколо нас: вчимося виявляти» для представників Західного регіону. Захід був присвячений питанням ролі громадськості у антикорупційній діяльності та способам її участі.

Про роль громадськості у заходах щодо запобігання корупції розповів Микола Хавронюк, експерт Центру політико-правових реформ, професор НАУКМА. «Виявлення та запобігання злочинам та дисциплінарним правопорушенням – справа як держави, так і громадськості та бізнес-середовища тощо», – звернув він увагу учасників тренінгу.

Питаннями для обговорення стали також правові засади, форми та інструменти антикорупційної діяльності громадськості.

Антикорупційна експертиза – це діяльність з виявлення в нормативно-правових актах чи їх проектах корупціогенних факторів, тобто положень, які здатні сприяти вчиненню корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією.

«Особливими сферами уваги з найбільшими корупційними ризиками на місцевому рівні є сфери земельних ресурсів, містобудування та архітектури, міського благоустрою, житлово-комунальна, транспортна інфраструктура та комунальна власність», – розповів Микола Хавронюк.

 

Антикорупційні програми – новий інструмент, що має сприяти запобіганню корупції у державних інституціях, та закріплений у Законі «Про запобігання корупції», який прийняли у жовтні 2014 року. «Для чого він потрібен? Для того, щоб у самих державних інституціях реалізовувались заходи, які будуть дієвими при запобіганні корупції у самих інституціях та зменшуватимуть можливості для вчинення корупційних, пов’язаних з корупцією правопорушень», – розповів Євген Марчук, експерт Центру політико-правових реформ.

Учасники тренінгу дізналися про три моделі проведення оцінки корупційних ризиків та формування і реалізації відомчих антикорупційних політик чи впровадження етичних стандартів. Активну участь у дискусії взяли представники ГО «Стоп корупції» та Антикорупційного форуму Львівщини.

Про публічні закупівлі розповів Мирослав Сімка, голова правління Центру громадського моніторингу та досліджень. «Основними порушеннями у проведенні тендерів є порушення при формуванні тендерної документації, порушення у тендерних пропозиціях учасників, порушення при вчиненні антиконкурентних дій між учасниками [змови, пов’язані особи]», – наголосив Мирослав Сімка. Цікавим продовженням обговорення став розгляд найбільш показових схем та порушень під час проведення торгів у Львівській області.

Про дієві практики участі громадськості у заходах щодо запобігання корупції розповів Олексій Роговик, координатор Антикорупційного форуму Львівщини. Він зазначив: «Запобігання корупції – це впровадження довгострокових місцевих антикорупційних рішень, що змінюють правила, що спрощують якісь процеси таким чином, що корупцією займатись стає неможливо, або невигідно. Цей процес складається з двох етапів: перший – напрацювання проектів рішень, друге – громадська адвокація, просування цих проектів рішень».

 

Захід організовано в межах проекту ЦППР «Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади» за підтримки Європейського Союзу за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN.

Версія для друку

коментарі