Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

«Жива» практика подання дисциплінарної скарги на прокурора від експертів ЦППР в Одесі

Тра / 19
20
image

17 травня в Одесі адвокати, представники громадських організацій, активісти та правники навчалися подавати скаргу на прокурора до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Практичний семінар провели експерти Центру політико-правових реформ за участі Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN.

Починаючи з 2017 року керівники органів прокуратури позбавлені монопольного права притягувати підлеглих прокурорів до дисциплінарної відповідальності. Функція здійснення дисциплінарного провадження стосовно прокурорів тепер належить КДКП – колегіальному органу, який повинен неупереджено розглядати дисциплінарні скарги на прокурорів, з однієї сторони забезпечуючи заслужене покарання у випадку вчинення проступків, а з іншої – захищаючи прокурорів як від свавілля керівників, так і від безпідставних та необґрунтованих скарг.

Олександр Банчук, експерт Центру політико-правових реформа, розповів учасникам семінару про склад комісії, її завдання та порядок формування. З 1 серпня 2017 по 1 травня 2019 року кількість притягнутих до відповідальності прокурорів в Одеській області склала 21 особу, з них: 11 доган, 5 звільнень, 5 заборон призначення чи переведення.

«Усі дисциплінарні скарги, які подаються до КДКП, автоматично розподіляються між членами Комісії. За результатами вивчення отриманої скарги член Комісії приймає рішення про відкриття дисциплінарного провадження або про відмову у його відкритті», – розповів експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін. Він також ознайомив учасників з процедурою розгляду справ Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів.

Представник відділу дисциплінарної практики Секретаріату КДКП Сергій Гриненко наголосив на основних порушеннях вимог до подання скарги, на причинах відмови Комісією у прийнятті скарги до розгляду, на долученні матеріалів до скарги.

Про власний досвід підготовки дисциплінарної скарги та підстави залучення до кримінальної відповідальності Генерального прокурора України розповіла адвокатка Злата Симоненко. «Ключові складові скарги, строки її подання, рекомендовані законодавством додатки до неї, процес підтримання скарги в КДКП мають бути детально продумані та прораховані наперед», – зазначила юристка.

За що найчастіше притягують прокурорів до відповідальності розповів учасникам семінару Володимир Петраковський, експерт ЦППР. «Якщо проступки прокурорів, пов’язані з невиконанням або неналежним виконанням своїх службових обов’язків, є підставою для подання скарги, то закриття кримінального провадження прокурором, порушення презумпції невинуватості, участь у політичних акціях, посада Генпрокурора вже такою підставою не являються», – наголосив він.

Також учасники спробували самотужки скласти дисциплінарну скаргу за запропонованою експертами фабулою.

Версія для друку

коментарі