Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Експертка розповіла про відмінності правового регулювання української державної та польської цивільної служб

Лип / 22
28
image

Цей матеріал експертки Центру політико-правових реформ Вікторії Дерець став продовженням тематики порівняння публічно-правового регулювання низки питань публічного врядування в нашій країні та Республіці Польща.

У попередній публікації експертка проаналізувала відмінності служби в органах місцевого самоврядування у двох країнах.

Закон України «Про державну службу» та Закон Польщі «Про цивільну службу» (польською — «О służbie cywilnej») містять як досить багато суттєвих відмінностей, так і багато схожого в підходах правового регулювання.

«Українське законодавство у сфері державної служби орієнтоване на конкурсні засади та максимальну деполітизацію інституту державної служби. Правове регулювання інституту державної служби має публічно-правовий характер і відмежовується від трудового законодавства», — зазначає Вікторія Дерець.

Польський підхід до правового регулювання інституту цивільної служби полягає у поєднанні конкурсних засад відбору на цивільну службу та, на думку експертки, надмірного політичного характеру низки вищих посад на цивільній службі (включно з Головою цивільної служби), а також надмірного політичного характеру здійснення управління цим інститутом у цілому.

Разом з цим, низка підходів до правового регулювання інституту цивільної служби могла б бути запозичена й Україною та сприяти вдосконаленню вітчизняного інституту державної служби.

Про відмінності в підходах у публічно-правовому регулюванні читайте в матеріалі Вікторії Дерець для Liga.net.

Версія для друку

коментарі