Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Робота над Муніципальним кодексом: дніпровські експерти визначили напрямок подальшого руху

Лип / 20
28
image

Дніпровські експерти Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN обговорили алгоритм здійснення аналізу чинного законодавства, яке регулює місцеве самоврядування в Україні, та доцільність його кодифікації.

Зараз в Україні є чинними 5453 закони, зокрема 21 Кодекс. Про це свідчать результати пошуку у базі законодавства на сайті Верховної Ради України.

За даними Анни Колохіної, у назвах або текстах 1092 законів, зокрема у текстах 20 Кодексів, міститься словосполучення «місцеве самоврядування». Причому 512 законодавчих актів є базовими, у решті йдеться про внесення змін.

На думку експертів, ці 512 законів потребують подальшого дослідження, а для цього необхідно розподілити їх на певні розділи/рубрики. Тож першим кроком має стати визначення тем/доменів, які запроваджені у місцевому самоврядуванні.

«Сьогодні можемо визначити ті домени, навколо яких треба працювати. Найбільш продуктивним буде відштовхуватися від закону про місцеве самоврядування. Тож розпочинати треба з його ретельного аналізу», — зазначив Євгеній Бородін.

Наступним етапом за умови залучення широкого кола фахівців може стати визначення переліку законів, які необхідно повністю включити до Муніципального кодексу, а які фрагментарно. Ретельний аналіз чинних документів може стати основою для аргументації визначених складових частин кодексу.

Та перш ніж переходити до формування документу, необхідно чітко визначити доцільність кодифікації законодавства про місцеве самоврядування. А для цього потрібно відповісти на запитання: чи посилюватиме Кодекс чіткість, ясність, однозначність законодавства у цій сфері та чи не призведе він до колізій, дублювань та суперечностей.

Версія для друку

коментарі