Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Розробка Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства розпочалася

Сер / 20
17
image

Робоча група з розробки Національної Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2025 роки, створена Секретаріатом Кабінету Міністрів, розпочала роботу над створенням документу.

Основу групи складають представники інститутів громадянського суспільства, Секретаріату Кабінету Міністрів, органів виконавчої влади. Очолює робочу групу Державний секретар Кабінету Міністрів Олександр Ярема.

Увесь комплекс робіт розподілено між п’ятьма підгрупами, чотири з яких паралельно працюють над відповідними розділами Стратегії, а п’ята — забезпечує розробку механізмів реалізації Стратегії та систему моніторингу й оцінки процесу її реалізації. Було обрано співкоординаторів підгруп — по одній людині від громадськості та від влади.

Підгрупу щодо механізмів реалізації Стратегії, моніторингу та оцінки її реалізації очолив від громадськості директор Одеського інституту соціальних технологій, регіональний координатор Мережі UPLAN в Одеській області Андрій Крупник. Співкоординаторкою підгрупи від Уряду призначено заступницю директора Департаменту інформації та взаємодії з громадськістю Секретаріату КМУ Наталію Окшу. До цієї ж підгрупи увійшла й експертка Мережі UPLAN Алла Орлова.

Під час засідання 6 серпня у підгрупі з розробки механізмів реалізації Стратегії, моніторингу та оцінки її реалізації обговорювали наступні питання:

  • які недоліки у реалізації чинної Нацстратегії слід врахувати у майбутньому;
  • як налагодити ефективну реалізацію нової Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства;
  • як скоординувати її реалізацію на центральному та місцевому рівнях;
  • за якими показниками проводити моніторинг та оцінку реалізації Стратегії.

Андрій Крупник відзначає кілька позитивних моментів розпочатої співпраці:

  1. Уряд разом із громадськими експертами розробляють нову Стратегію максимально відкрито: крім членів робочої групи у цьому процесі беруть участь усі зацікавлені представники інститутів громадянського суспільства та влади.
  2. До всіх засідань з усіх зазначених напрямків долучається значна кількість громадських лідерів та представників влади. Отже, до цієї роботи є дуже великий інтерес.
  3. Усі пропозиції будуть уважно вивчені та за можливості враховані.

Наразі триває відкритий процес розроблення Стратегії: представники громадського сектору мають можливість долучитися до відповідної громадсько-урядової платформи, заповнивши анкету за посиланням — https://bit.ly/3eXDzWC.

Таку широку інформаційну кампанію з боку органів влади на основі відкритості та прозорості розробки основного документа державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства Алла Орлова вважає вкрай необхідним і позитивним досвідом налагодження комунікацій між владою та громадянським суспільством. «До того ж — це прояв демократичних змін у царині формування громадянського суспільства в Україні», — констатує експертка.

Долучитися до обговорення та отримувати інформацію про процес підготовки проєкту Національної стратегії робочою групою можна на урядовій сторінці «Громадянське суспільство і влада» https://www.facebook.com/civik.kmu.gov.ua/.

Версія для друку

коментарі