Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Стратегія розвитку громадянського суспільства в Україні: як розумно взаємодіяти

Кві / 20
27
image

Масштабна (понад 200 учасників) національна веб-конференція, присвячена впровадженню технології «Розумна Взаємодія» у сферу розвитку громад, реформи місцевого самоврядування та розвитку громадянського суспільства, відбулася 24-25 квітня.

Обговорення відбувалися за трьома основними секціями обговорення: Національна стратегія розвитку громадянського суспільства (Нацстратегія ГС), ЦСР (впровадження цілей сталого розвитку на місцевому рівні) та децентралізація, багаторівневе врядування й розвиток громадського бюджету.

Ініціатором і організатором проведення конференції є громадський фонд «Молода громада» та «Молодіжна корпорація».

Дводенна онлайн-дискусія залучила до обговорення фахівців та представників неурядових організацій, органів місцевого самоврядування з різних частин України.

Співорганізатором секції з Нацстратегії ГС став партнер Мережі UPLAN – Одеський інститут соціальних технологій, а ключовим спікером і модератором першої секції був директор інституту, регіональний координатор Мережі UPLAN Андрій Крупник. Основні доповіді представили одеські науковці, експерти Мережі.

Андрій Крупник ознайомив учасників з моніторинговими дослідженнями виконання Нацстратегії на регіональному рівні, наголосивши на необхідності кропіткого аналізу помилок і прорахунків поки що чинної стратегії з метою недопущення їх у новому розроблюваному документі.

Серед ознак неналежної реалізації чинної Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства експерти називають відсутність підрозділів в ОДА, що мають забезпечувати реалізацію Нацстратегії, та чітких критеріїв і показників виконання завдань, що не дає можливості оцінити ступінь та ефективність реалізації документа.

Експерти вважають, що при розробці нового проекту важливо врахувати наступні пропозиції:

  • посилити роль Координаційної ради та розробити за участі ОГС та Української асоціації оцінювальників механізм моніторингу й оцінювання реалізації Національної стратегії;
  • запровадити регіональні програми та програми окремих територіальних громад, зокрема на основі співробітництва між ними;
  • проводити силами відповідних підрозділів органів влади та незалежними аналітичними центрами регулярні дослідження стану громадянського суспільства на певних територіях та виробляти рекомендації щодо його розвитку;
  • звертатися за донорською допомогою для ресурсного забезпечення цієї діяльності;
  • врахувати, що впровадження Цілей Сталого Розвитку на місцевому рівні неможливе без нормативного забезпечення участі громадськості в управлінні;
  • підвищувати кваліфікацію лідерів ГО та запроваджувати громадянську освіту публічних службовців, зокрема на базі ОРІДУ НАДУ.

Важливим результатом конференції є також створення потужної інформаційної мережі фахівців та громадських експертів, які беруть участь у суспільних перетвореннях і щиро діляться з іншими власним досвідом впровадження інновацій.

Запис трансляції можна подивитися за посиланням.

Версія для друку

коментарі