Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Конституційна скарга для адвокатів та правників у Києві

Сер / 19
09
image тренінг

7 серпня у Києві член Правління ЦППР Юлія Кириченко та експерт ЦППР Богдан Бондаренко провели черговий тренінг «Конституційна скарга» для адвокатів, правників та громадських активістів. 

Як зазначено у частині першій статті 55 Закону України «Про Конституційний Суд України», конституційною скаргою є подане до Суду письмове клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції України (конституційність) закону України (його окремих положень), що застосований в остаточному судовому рішенні у справі суб’єкта права на конституційну скаргу. Конституційну скаргу можна подавати, якщо остаточне судове рішення у справі особи набрало законної сили не раніше 30 вересня 2016 року. 

Експерти розповіли, чому важливе існування інституту конституційної скарги, хто виступає суб’єктом подання та у якому випадку можна подавати конституційну скаргу.

Зокрема, при підготовці конституційної скарги важливо звернути увагу на такі нюанси:

  • конституційна скарга подається державною мовою;
  • копія остаточного судового рішення у справі суб’єкта права та конституційну скаргу має бути засвідчена в установленому порядку судом, що його ухвалив;
  • суб’єкт права на конституційну скаргу повинен чітко визначити предмет перевірки на конституційність, при цьому, недостатньо вказати лише статті відповідного закону України чи Конституції України, але і конкретні частини цих статей, оскільки кожна з них має самостійний зміст;
  • при обґрунтуванні тверджень щодо неконституційності закону необхідно також зазначати право людини, яке зазнало порушення внаслідок застосування оспорюваних положень закону, та відповідну норму Конституції України, яка гарантує це право.

Читайте також: Хід конем. Відшкодування збитків, отриманих від неконституційних актів

Після вивчення усіх теоретичних аспектів учасники тренінгу на практиці спробували скласти відповідну конституційну скаргу та взяли участь у традиційному тематичному брейнрингу. 

Читайте також: Майже половина громадян України не читала Конституцію – результати соцопитування

Версія для друку

коментарі