Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах

Об’єднуємо зусилля заради досягнення стандартів демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Ми у соціальних мережах
Поширити:
Коментарі:

Зміни у системі надання адмінпослуг та новини зі сфери публічного адміністрування (21 – 31 жовтня)

Лис / 22
01

Пропонуємо вашій увазі добірку окремих новин та актів про зміни у системі адмінпослуг та інших питань зі сфери публічного адміністрування (за період 21 — 31 жовтня 2022).

Коротко про основні зміни

Детальніше

На звільнених територіях розгортають роботу підрозділи та виїзні станції ДМС

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, опубліковано 31 жовтня 2022 року о 13:22

На звільнених територіях розгортають роботу підрозділи та виїзні станції Державної міграційної служби.

Зокрема, в Ізюмі на Харківщині щочетверга працюватиме виїзна станція. У Балаклаї та селищі Шевченкове вже розпочали роботу в штатному режимі підрозділи ДМС. У листопаді планується відновлення їхньої роботи в місті Дергачі. 

Наразі складається графік виїздів мобільних станцій у звільнених населених пунктах Херсонської області. Готуються відновлювати роботу також територіальні підрозділи міграційної служби у Високопіллі, Нововоронцовську та Великій Олександрівці.

У Донецькій області працівники Головного управління ДМС у складі мобільної групи провели консультації з мешканцями звільнених територій, з’ясували, які послуги найбільш актуальні для людей. Наразі на території Донеччини функціонує Покровський відділ ДМС, який безоплатно надає такі послуги, як вклеювання до паспорта фотокартки по досягненню 25- та 45-річного віку; внесення до паспорта громадянина України інформації щодо неповнолітніх дітей та продовження строку його дії для виїзду за кордон.

Нагадаємо, паспорти громадян України, термін дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність. Крім того, Уряд визначив механізм видачі паспортних документів, які були виготовлені, але не одержані через припинення роботи відповідних підрозділів ДМС у зв’язку з окупацією чи бойовими діями.

У таких випадках завершення процедури оформлення паспортів здійснюватиметься іншим територіальним підрозділом Державної міграційної служби, а не тим, який приймав документи. Виготовлені паспорти для їхньої видачі громадянам будуть пересилатися від одного територіального підрозділу ДМС до іншого на території України.

Отримання безкоштовної паливної деревини від держави — що треба пам’ятати

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, опубліковано 30 жовтня 2022 року о 14:30

З 31 листопада в регіонах, що прилягають до зони бойових дій, розпочнеться видача безоплатної паливної деревини для обігріву осель.

Відповідно до рішення Уряду мешканці 8 прифронтових областей — Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської, Чернігівської — отримають її з доставкою додому.

Хто може претендувати на таку допомогу від держави та що для цього потрібно?

Попередньо — подати заяву до органів місцевої влади.

У наведеній інфографіці ми докладно розповідаємо, хто має першочергове право на допомогу та які документи необхідно надати.

Нагадаємо, на отримання безкоштовної паливної деревини можуть претендувати усі домогосподарства вказаних вище регіонів.

Але надавати її будуть у порядку черговості, з урахуванням критеріїв вразливості категорій населення. Черговість пріоритетності визначають в обласних військових адміністраціях.

Паспорти громадян України, термін дії яких закінчився у період воєнного стану, залишаються чинними

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, опубліковано 28 жовтня 2022 року о 20:01

Паспорти громадян України, строк дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність. Відповідну постанову нещодавно прийняв Уряд.

Таким чином, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період дії воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Власники таких документів зобов’язані їх обміняти протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

Урядом врегульовані деякі питання щодо оформлення паспортних документів

Міністерство внутрішніх справ України, опубліковано 28 жовтня 2022 року о 19:41

28 жовтня Урядом України прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України», проєкт якої розроблено Державною міграційною службою України.

Прийнятими змінами врегульовуються питання, які значно спрощують порядок оформлення паспортних документів під час воєнного стану. Зокрема, передбачено можливість:

  • оформлення закордонними дипломатичними установами паспорта громадянина України для виїзду за кордон дитині на підставі звернення лише одного з батьків;
  • формування е-паспорта громадянина України, е-паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які не змогли отримати виготовлений документ через тимчасову окупацію території України або активні бойові дії;
  • завершення процедури оформлення документів територіальним підрозділом ДМС, який не здійснював прийом заяв;
  • пересилання виготовлених документів для їхньої видачі від одного територіального підрозділу ДМС до іншого в межах України, а також за кордон;
  • отримання виготовленого закордонного паспорта дитини іншою особою, яку визначатимуть батьки або інші законні представники.

Також розширено коло свідків, які беруть участь у процедурі встановлення особи під час отримання паспорта після досягнення 18 років, й надано можливість здійснювати її в режимі відеоконференцзв’язку (у разі неможливості членам сім’ї бути присутніми особисто). Постанова набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України» від 28.10.2022 № 1220

Уряд виключив довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) з переліку документів, необхідних українцям для перетину кордону

Міністерство охорони здоров’я України, опубліковано 28 жовтня 2022 року о 18:52

28 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Відповідно до змін, з переліку документів, необхідних для перетину державного кордону громадянами України, виключена довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о).

Довідка є частиною вищезазначеної форми, що дублює інформацію із виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією, яка направляється до соціальних служб для здійснення подальших виплат та пільг соціального призначення.

Така довідка містить інформацію про групу та причину інвалідності, строк встановлення інвалідності, висновок про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності, які є обов’язковими для підприємств, установ та організацій. Проте не містить даних, які дозволяють ідентифікувати особу, яка її надає, тому наявні ризики щодо можливості її підроблення.

Реагуючи на доручення Президента щодо розгляду петиції про заборону виїзду чоловікам за кордон, а також для унеможливлення фальсифікації довідок, зменшення корупційних ризиків і зловживання службовим становищем працівників МСЕК й лікарів медичних закладів при встановленні групи інвалідності, та — як наслідок — припинення схем, які з’явились для організації виїзду військовозобов’язаних чоловіків, були внесені відповідні зміни до переліку документів, що дають право на перетин кордону.

Довідково

Згідно з чинним законодавством, під час введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності:

  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, у яких зазначено групу та причину інвалідності,
  • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 28.10.2022 № 1212

Громадяни України зможуть отримати паспорт у будь-якому територіальному підрозділі ДМС

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, опубліковано 28 жовтня 2022 року о 18:00

Багато українців, яким довелося швидко евакуйовуватися з територій бойових дій, втратили свої документи, зокрема паспорт громадянина України та паспорт для виїзду за кордон. Щоб пришвидшити процес їхнього відновлення та видачі, сьогодні Уряд ухвалив низку новацій стосовно оформлення документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Так, встановлення особи буде проводитися із залученням свідків, коло яких значно розширено.

Зокрема, встановити особу, якій оформлюється паспорт, можна буде в режимі відеоконференцзв’язку. При цьому громадянин, якого ідентифікують, має особисто бути присутнім біля працівника ДМС, а члени сім’ї, що підтверджують його особу, можуть опитуватися за допомогою відеоконференцзв’язку. Також перевірка факту належності особи до громадянства України зможе здійснюватися за наявними обліками ДМС, інших державних та єдиних реєстрів, інформаційних баз, що перебувають у власності держави.

Визначено й механізм видачі паспортних документів, які були виготовлені, але не одержані через припинення роботи відповідних підрозділів ДМС у зв’язку з окупацією чи бойовими діями.

У таких випадках завершення процедури оформлення документів буде здійснюватися іншим територіальним підрозділом ДМС, ніж тим, який здійснював прийом документів. Виготовлені паспорти для їхньої видачі громадянам будуть пересилатися від одного територіального підрозділу ДМС до іншого на території України чи до закордонних дипломатичних установ.

Оформити паспорт для виїзду за кордон дитині в закордонній дипломатичній установі можна буде на підставі звернення лише одного з батьків. Отримати виготовлений паспорт зможе інша близька особа (повнолітні сестра, брат, дідусь, бабуся тощо), яку зазначать батьки або інші законні представники.

Передбачена можливість формування е-паспорта громадянина України, а також закордонного е-паспорта особам, які не змогли отримати виготовлений паспорт через тимчасову окупацію території України або активні бойові дії.

Що потрібно робити при зміні місця перебування внутрішньо переміщеної особи для того, щоб не втратити щомісячну державну допомогу

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 28 жовтня 2022 року о 15:57

При зміні місця фактичного проживання ВПО необхідно стати на облік за новим місцем.

ВПО повідомляють орган соціального захисту населення про переміщення на інше місце проживання або про повернення до постійного місця проживання.

Для продовження виплат особам, які мають на це право, орган соціального захисту населення за новим місцем проживання робить запит до відповідного органу за попереднім місцем проживання.

Факт проживання/перебування ВПО за фактичним місцем вибірково перевіряється територіальними органами Національної соціальної сервісної служби України:

за відсутності ВПО за фактичним місцем проживання/перебування посадова особа територіального органу Нацсоцслужби робить відповідний запис в акті й залишає ВПО повідомлення про необхідність протягом 10 календарних днів прибути до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для проходження ідентифікації.

У разі коли ВПО протягом 10 календарних днів не прибула до органу соціального захисту населення, орган соціального захисту населення приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

Поновлюється виплата щомісячної державної допомоги ВПО, коли особа, яка має право на таку виплату, стає на облік ВПО за місцем фактичного проживання.

В Україні створено Вищу школу публічного управління (High School of Public Governance)

Національне агентство України з питань державної служби, опубліковано 28 жовтня 2022 року о 13:05

В Україні створено Вищу школу публічного управління (High School of Public Governance) — новий заклад післядипломної освіти, що належить до сфери управління Національного агентства України з питань державної служби. Відповідний наказ 27 жовтня 2022 року підписала Голова НАДС Наталія Алюшина (Наказ № 104-22 від 27.10.2022).

Основною метою Вищої школи є забезпечення професійного розвитку та підвищення кваліфікації публічних службовців — осіб, які займають політичні посади, державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їхніх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад.

Вища школа публічного управління була трансформована з Української школи урядування. Однак, як зазначила Голова НАДС, «це не про зміну назви та структури, а про зміну підходів, інструментів та якості. Новостворена Вища школа публічного управління має іншу візію. Ідеться про нову філософію навчання публічних службовців. Про унікальність, неповторність та місійність. Про цінності, які є в кожному із нас, публічних службовцях. Про усвідомлення себе, своїх потреб у професійному розвитку та важливості своєї місії для країни».

Ключові освітні програми Вищої школи відповідають вимогам часу. Адже, за словами Голови НАДС, уже сьогодні й після Перемоги України будуть потрібні управлінці, здатні на швидкі дієві рішення.

Серед ключових завдань освітніх програм Вищої школи, зокрема:

  • посилення спроможності публічних службовців у володінні іноземними мовами (зокрема, у рамках програми інноваційного вивчення англійської мови в партнерстві з компанією «EF Language Learning Solutions»);
  • підвищення обізнаності з питань євроінтеграції (вивчення правових норм 35 інститутів, що формуються у кожній галузі права ЄС);
  • апробація нового Каталогу типових посад державної служби, що є важливим кроком у рамках реформи оплати праці держслужбовців;
  • забезпечення індивідуальної траєкторії професійного розвитку осіб, які займають політичні посади, держслужбовців категорії «А».

«Ключовий чинник полягає в практичній орієнтації навчальних програм. У цьому ми максимально спираємося на успішний досвід європейських партнерів. Упевнена, що спільними зусиллями НАДС, Вищої школи та міжнародних партнерів ми поєднаємо національний досвід з кращими світовими практиками», – зазначила Наталія Алюшина.

Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення першочергових заходів із забезпечення соціального захисту звільнених осіб» від 28.10.2022 № 1210

Мобільний сервісний центр МВС розпочав надавати послуги в Ізюмі

Міністерство внутрішніх справ України, опубліковано 27 жовтня 2022 року о 19:03

До міста, яке зазнало руйнувань і терору з боку окупантів та повертається до життя, повертаються й державні послуги. 26 жовтня мобільний сервісний центр МВС привіз в Ізюм якісний державний сервіс.

У місті працювали два адміністратори та фахівець експертної служби МВС. Мобільний сервісний центр надавав громадянам необхідні послуги з відновлення документів — посвідчення водія чи свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, а також послуги з реєстрації та перереєстрації авто.

Для обміну посвідчення водія звернулись семеро осіб. Усі вони отримали нові документи у день звернення.

Наразі в Харківській області, окрім мобільних підрозділів, послуги надають вісім стаціонарних сервісних центрів МВС. У них, зокрема, можна відновити документи, які дають право керувати транспортними засобами. Звертаємо вашу увагу, якщо під час війни було втрачено всі наявні документи, то процес відновлення варто розпочинати із паспорта та довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків. Після відновлення цих документів варто звертатись до сервісних центрів МВС.

Також інформуємо, що в жовтні та листопаді на Харківщині надаватимуть послуги два мобільні сервісні центри МВС.

Для тих, хто бажає працювати в Україні, — інформує Гід з держпослуг

Міністерство цифрової трансформації України, опубліковано 27 жовтня 2022 року о 16:18

У своїй боротьбі за волю українці не одні. Про це свідчить підтримка іноземних держав у різних сферах: оборонній, гуманітарній, інформаційній. Щоб допомогти Україні та українцям, громадяни інших держав часто приїздять до нас особисто. 

Для тих, хто планує запросити, допомогти з оформленням перебування та роботою іноземцям в Україні, — ділимось добіркою держпослуг на Гіді.

Документи для іноземців:

Необхідні дозволи:

Рекомендації МВС як перевірити, на якому етапі оформлення документів

Міністерство внутрішніх справ України, опубліковано 24 жовтня 2022 року о 17:48

Втрачені документи, на жаль, типова ситуація під час війни. Після початку процедури відновлення в Державній міграційній службі України — найчастіше виникає питання: «Як дізнатися, чи готовий, до прикладу, паспорт?».

Для вашої зручності на офіційному сайті установи можна перевірити цю інформацію за допомогою електронного сервісу «Перевірка стану оформлення документів».

Зокрема, йдеться про готовність паспорта у вигляд Айді-картки та паспорта виїзду за кордон, посвідки на тимчасове або постійне проживання, а також продовження строку перебування в Україні та надання дозволу на імміграцію в Україну.

Оновлено актуальний перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ і тих, що в оточенні

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, опубліковано 24 жовтня 2022 року о 13:26

Наказом Мінреінтеграції затверджено оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Нагадуємо, перелік не є фіксованим — він регулярно актуалізується.

До оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей.

Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (59), Херсонської (48), Миколаївської (26), Сумської (20), Чернігівської (4) областей. Загалом у переліку наразі 326 громад.

Усі внутрішньо переміщені особи з цих громад отримають грошову допомогу від держави. Інформуємо, що зазначений перелік формується за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних і Київської міської військових адміністрацій.

У процесі визначення таких територій спираються на три ключові критерії. Це:

  • території, що є тимчасово окупованими;
  • території, що перебувають в оточенні (блокуванні);
  • території, на яких тривають активні бойові дії.

Урядом розширено перелік осіб для отримання статусу учасника бойових дій

Міністерство оборони України, опубліковано 24 жовтня 2022 року о 13:03

На засіданні Уряду було ухвалено рішення про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413. Внесеними змінами передбачається приведення Постанови у відповідність з оновленим законодавством України та забезпечення захисту прав і свобод військовослужбовців та представників інших Сил безпеки та оборони, які брали й беруть участь у захисті України від російського агресора.

Відтак, актом визначено процедуру надання та позбавлення статусу учасника бойових дій для осіб, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. Завдяки внесеним змінам зазначена категорія осіб матиме змогу користуватися пільгами й гарантіями, визначеними чинним законодавством, зокрема Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Україна стала членом Європейської організації публічного права

Міністерство освіти і науки України, опубліковано 24 жовтня 2022 року о 12:27

21 жовтня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про приєднання України до Угоди про заснування та Статут Європейської організації публічного права» (прийнятий Верховною Радою України 6 жовтня 2022 року № 2634-IX).

Україна стала повноправним членом Європейської організації публічного права (ЄОПП), що сприятиме:

  • подальшій співпраці та прогресивному розвитку освіти й науки в Україні та Європі;
  • ефективній реалізації реформ в Україні, зокрема й підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері права;
  • реалізації спільних проєктів та ініціатив.

Також це дозволить залучити ЄОПП до адаптації національного законодавства до європейського для реалізації задекларованого стратегічного курсу державної політики України — вступу до ЄС.

Станом на 5 липня 2022 року до Угоди приєдналися 17 країн.

Довідково

Європейська організація публічного права (ЄОПП) — міжнародна організація, створена у 2004 році в Афінах, Греція. Метою Організації є поширення знань у галузі публічного права та просування європейських цінностей через публічне право.

ЄОПП має статус спостерігача в Генеральній Асамблеї ООН, Міжнародній організації праці, Міжнародній організації з міграції. 

ЄОПП реалізує велику кількість проєктів технічного співробітництва, які допомагають урядам та установам у світі просувати реформи в широкому спектрі галузей. Основні сфери допомоги передбачають: правосуддя та верховенство права, зокрема реформу кримінальної та цивільної юстиції, права людини, право комерційної та інтелектуальної власності, екологічне та сільськогосподарське право, наближення національного законодавства до законодавства ЄС, реформа державного управління, належне управління та антикорупція, місцеве самоврядування та децентралізація, розвиток громадянського суспільства та демократизація.

Єдина інформаційна система соцсфери налагодить роботу в усіх регіонах вже найближчими днями

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, опубліковано 23 жовтня 2022 року о 20:23

На гарячу лінію Мінреінтеграції надходить багато дзвінків з приводу затримки реєстрації нещодавно переміщених внутрішніх переселенців у деяких регіонах. У людей виникли проблеми з реєстрацією та, відповідно, виплатами на проживання.

За роз’ясненнями ми звернулися до Міністерства соціальної політики.

У відомостях повідомляли, що наразі в деяких районах може закінчитися тимчасова підтримка в прийомі заявки на реєстрацію ВПО через перехід даних зі старої системи до нової.

Виконання цього процесу дозволяє внутрішньо переміщеним особам отримувати послуги за місцем свого фактичного перебування.

Більшість управління соціального захисту цієї роботи вже здійснили.

На початку наступного тижня планується її повне завершення. Отже, допомогу на проживання нових зареєстрованих у жовтні ВПО отримують вчасно.

Звертаємо увагу, що подати заявку на оформлення допомоги для ВПО можна онлайн у застосунку Дія.

Нагадаємо, у будь-якому регіональному управлінні соціального захисту ВПО зможуть:

  • швидко змінити в довідці ВПО неактуальне місце проживання;
  • виправити помилкові чи некоректні дані в заяві на отримання довідки ВПО;
  • з’ясувати й усунути причину затримки допомоги на проживання.

У разі виникнення будь-яких питань просимо звертатися за телефонами, вказаними на банері .

Уряд пропонує максимально спростити регуляторне середовище

Міністерство економіки України, опубліковано 22 жовтня 2022 року о 11:51

Уряд пропонує максимально спростити регуляторне середовище, відмінивши більшість застарілих регуляторних документів. Про це заявив перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін під час дискусії «Як має працювати дерегуляція під час війни».

За словами Дениса Кудіна, під час війни держава має знайти компенсаторні механізми, щоб врівноважити військовий ризик, зокрема знижувати адміністративний і податковий тиск на бізнес, а також вводити страхування військових ризиків. Інакше економіка не дорахується тисяч підприємств, внаслідок згортання ділової активності.

За його словами, в умовах, коли в країні йде війна, ризик ведення підприємницької діяльності зростає. Клієнтів стає менше, операційні витрати ростуть. Увесь ризик компенсується одним показником — додатковою дохідністю, яку підприємець очікує отримати. Якщо ці фактори співпадають, то підприємець продовжує вести підприємницьку діяльність.

У серпні Уряд подав на розгляд парламенту законопроект 8058 «Про прискорений перегляд інструментів державного регулювання господарської діяльності». В народі його прозвали «регуляторна гільйотина».

«Суть цього законопроєкту дуже проста — ми запропонували встановити подвійну вимогу до чинності ліцензій, дозволів, погоджень та інших дозвільних документів. Вони мають бути передбачені законом і закріплені у виключній постанові Кабінету Міністрів України, яка буде містити їхній перелік. Сьогодні в Україні  діє понад півтори тисячі різних дозвільних документів. Чим вище обсяг регулювання — тим нижче рівень економічної свободи й ділової активності. Ми знаємо, що більшість з цих дозволів не виконують своєї основної функції — вони не захищають суспільство від зловживань, на які може піти бізнес. Причини прості — недосконале адміністрування й високий рівень корумпованості контролюючих органів. Тобто кожен із таких дозволів є своєрідним шлагбаумом на шляху бізнесу. І чим більше ми їх приберемо, тим швидше буде рости економіка», — підкреслює Денис Кудін.

За його словами, це регуляторне середовище формувалось 30 років. І за цей час Україна не розмежувала заходи контролю на два рівні — внутрішній (корпоративний) і зовнішній (з боку держави). Декілька років тому було ухвалено закон, який передбачав би, що в державі повинні були залишитись 5 видів регуляторних документів з 15-ти. Міністерства й відомства мали самі подати законопроєкти та скоротити цю дозвільну систему. Але цього не сталось.

«З цього ми робимо висновок, що добровільно дерегуляцію знизу провести неможливо. Тому її треба проводити організовано зверху. Такі зміни ми й запропонували — до 31 грудня маємо створити Комісію з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності. До її складу увійдуть Перший віцепрем’єр-міністр — Міністр економіки України, представники Мінфіну, Мін’юсту, Державної регуляторної служби, Мінрегіонів і Мінцифри — всі вони мають сісти й переглянути 100 % дозвільних документів. Усі дозволи буде поділено на три групи: ті, що продовжують діяти; ті, що мають бути скасовані; і ті, які треба трансформувати. На 31 грудня буде сформовано список тих, що залишаться. А все, що не увійде до постанови КМУ, з 1 січня має бути припинено», — запевнив Денис Кудін.

Урядом урегульовано питання використання документів, строк дії яких закінчився у період дії воєнного стану

Державна міграційна служба України, опубліковано 21 жовтня 2022 року о 20:20

21 жовтня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану», що надає можливість в’їзду та законного перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, крім громадян російської федерації, на підставі посвідки на тимчасове або постійне проживання, строк дії яких закінчився або які підлягають обміну після 24 лютого 2022 року.

Зазначена норма діятиме під час воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення або скасування.

Крім того, постановою встановлено, що на період дії воєнного стану, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти громадян України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період воєнного стану), є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Також вищезазначені документи підлягатимуть обов’язковому обміну протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

Прем’єр-міністр: Діти захисників та ВПО з громад, де ведуться бойові дії, зможуть продовжити навчання на бюджеті

Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України, опубліковано 21 жовтня 2022 року о 17:49

Студенти коледжів та закладів вищої освіти, що зараз навчаються на контракті, зможуть перейти на бюджет. Відповідне рішення ухвалив Уряд під час засідання 21 жовтня, повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«По-перше, це стосується дітей загиблих захисників і захисниць України, учасників бойових дій та їхніх дітей. По-друге, це також буде стосуватися внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з громад, що перебувають в окупації, або де ведуться активні бойові дії», — зазначив очільник Уряду.

Всі студенти з цих категорій, які були зараховані на контракт до 2021 року включно, за словами Прем’єр-міністра, зможуть продовжувати навчання за кошти держави.

«Загалом ми говоримо в цьому році про більш ніж 80 тисяч людей. Цьогоріч держава виділить для відповідного проєкту 363 млн грн. В умовах складної економічної ситуації переселенців, а також підтримки українців, які захищали та захищають Україну, Уряд вважає цей проєкт правильним і справедливим рішенням», — підкреслив Денис Шмигаль.

Рішення Уряду: студенти окремих категорій будуть переведені на місця державного замовлення

Міністерство освіти і науки України, опубліковано 21 жовтня 2022 року о 16:08

21 жовтня 2022 року, на черговому засіданні Уряду затверджено рішення про Порядок переведення на навчання за кошти державного бюджету окремих категорій здобувачів фахової передвищої, вищої освіти, які були зараховані на навчання до 2021 року включно на місця, що фінансуються за кошти фізичних або юридичних осіб.

До цієї категорії належать:

  • діти загиблих захисників України: діти (особи з їхнього числа у віці до 23 років) загиблих (померлих) осіб, зазначених у статті 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» (категорія 1);
  • учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни: особи, визнані учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» (категорія 2);
  • діти учасників бойових дій: діти (особи з їхнього числа у віці до 23 років) учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» (категорія 3);
  • жителі особливо небезпечних територій: особи, які проживають на (перемістилися з) тимчасово окупованій Російською Федерацією території України в умовах воєнного стану, на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) на території територіальних громад, що станом на 15 жовтня та 15 лютого відповідного року включені до переліку, затвердженого Мінреінтеграції (категорія 4).

«Переведення на бюджетні місця десятків тисяч студентів у найближчі місяці потребуватиме великих організаційних зусиль та фінансової підтримки держави. Президент України доручив Міністерству освіти і науки України та іншим державним замовникам провести цю роботу у стислі строки й продовжувати її надалі», — зазначив Сергій Шкарлет.

Запроваджено функціонал щодо автоматичного формування витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, опубліковано 21 жовтня 2022 року о 10:58

Повідомляємо про запровадження нового функціоналу щодо автоматичного формування витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів програмним забезпеченням Державного земельного кадастру.

Наразі ефективно функціонує автоматизована видача витягів з технічної документації із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів.

Аналогічний функціонал розроблено для формування та видачі витягів із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що розташовані в межах населених пунктів.

Слід зазначити, що автоматична видача витягів з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що розташовані в межах населених пунктів, можлива виключно по тих населених пунктах, відомості про нормативну грошову оцінку яких внесено до відомостей Державного земельного кадастру.

Урядом вдосконалено процедуру продовження строку дії закордонних паспортів та вклеювання до них фотокарток дітей

Міністерство внутрішніх справ України, опубліковано 21 жовтня 2022 року о 10:12

Урядом України вдосконалено процедуру продовження строку дії закордонних паспортів та вклеювання до них фотокарток дітей.

Відтепер вклеїти фотокартки дітей до закордонного паспорта батьків або продовжити закордонний паспорт можливо:

  • якщо у територіальних органів/підрозділів міграційної служби, посольств або консульських установ відсутня технічна можливість (відсутнє підключення до Єдиного державного демографічного реєстру) оформити новий закордонний паспорт;
  • у зв’язку з необхідністю термінового виїзду за кордон, пов’язаною з нагальною потребою в лікуванні від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном.

Крім того, низка змін стосуються процедур продовження строку дії закордонного паспорта:

  • строк дії закордонного паспорта продовжується на п’ять років з дати подання заяви про продовження строку його дії;
  • заява про продовження дії паспорта може бути подана до закінчення строку його дії, але не раніше ніж за два місяці до дати його закінчення;
  • строк дії закордонного паспорта, виданого до запровадження оформлення паспорта для виїзду за кордон, зразок бланка якого затверджено постановою КМУ від 23 грудня 2004 року № 1725, не продовжується;
  • у разі продовження строку дії закордонного паспорта дитині, яка не досягла 16 років, за бажанням її законного представника, у такий документ вклеюється фотокартка із зображенням дитини, яке відповідає віку, досягнутому нею на момент звернення;
  • якщо йдеться про продовження строку дії закордонного паспорта для виїзду за кордон дитини віком від 16 до 18 років — вклеювання фотокартки здійснюється за бажанням дитини.

Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання діяльності агенцій регіонального розвитку» від 21.10.2022 № 1203

Постанова Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту щодо оформлення на території України посвідчення особи на повернення в Україну» від 21.10.2022 № 1201

Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану» від 21.10.2022 № 1202

Читайте також попередні огляди

Добірку новин та актів про зміни у системі адмінпослуг та інших питань зі сфери публічного адміністрування створено спільно зі шведсько-українським проєктом PROSTO Підтримка доступності послуг в Україні 
за координацією Віктора Тимощука, 
члена правління Центру політико-правових реформ
с.н.с. Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України.

Версія для друку

коментарі